tisdag 17 juli 2007

Problem med jagtillstånden

Två speciella problem som kan uppstå med jagtillstånd är uteslutningar och kontaminationer.

Uteslutningar

En del människor känner sig mycket obekväma eller osäkra i ett visst jagtillstånd och undviker därför att vara i det jagtillståndet. Ibland utesluts jagtillståndet regelbundet, vilket leder till stora problem: Om man utesluter Föräldrajagtillstånd kommer man t.ex. inte att ha tillgång till normer, gränser och värderingar, problem som är vanliga för människor som lider av psykopati. Utesluts barnet, blir man oftast stel, rigid och lite livlös (vanligt bland människor som har schizoida problem) och när man utesluter Vuxen försämras anknytningen till nuet avsevärt, liksom stabilitet och logik. Detta är vanligt vid krisreaktioner och vid olika hysteriska tillstånd.

För normala människor är i regel en uteslutning är ett mycket tillfälligt tillstånd.

Det kan också hända att man känner att man bara kan operera från ett jagtillstånd, och man talar då om uteslutande jag tillstånd: det eviga Barnet, den ständige Föräldern eller uteslutande Vuxen.

Kontaminationer

När fördomar eller åsikter från Föräldern, eller laddade barndomshändelser i Barnet hindrar Vuxen från att se verkligheten här-och-nu som den är talar vi om kontaminationer. När Förälderns fördomsfullhet hindrar en från att uppfatta verkliga förhållanden säger vi att Föräldern kontaminerar Vuxen.

EX: Om man har fördomen att invandrare alltid går på socialbidrag och konfronteras med att en person med utländskt ursprung är skolminister, kan man då bli mycket upprörd och tänka "Jaså, han är skolminister och ändå går han på socialbidrag!!)

När man tar Barn-känslor eller illusioner som fakta kan det betyda att man inte ser skillnaden på att "hon såg på mig som om hon ville döda mig" och "Hon vill döda mig".

Inte sällan har man också dubbelkontaminationer. En person som har svårt för närhet kan t.ex. från sitt barn känna att om han försöker närma sig andra personer så kommer han att bli avvisad och övergiven - vilket bygger på hur det var för honom under barndomen. Samtidigt kan han ha Förälder-åsikten att folk som har förmåga till närhet är "smetiga och äckliga". På så vis stöder de två kontaminatinerna varandra.

Det är bara frågan om kontaminationer när de förhindrar personen att uppleva den objektiva verkligheten. Man kan t.ex. tycka att en del personer (utifrån exemplet ovan) är "smetiga och äckliga", men inte se det som ett faktum, utan förstå att det är en åsikt man har och att andra människor kan ha andra åsikter. Då är det inte fråga om någon kontamination.

När en person väl har lyckats se igenom en kontamination och förstå att det inte handlar om fakta, läker kontaminationen normalt ut direkt av sig själv. Men det är olika hur hårt vi försvarar våra kontaminationer.

Inga kommentarer: